Людям з порушення зору Звичайна версія

Позови Фонду до пов’язаних осіб банку «Михайлівський» та ще 15 банків - на розгляді судів цього тижня

10.10.2023

ПРЕСРЕЛІЗ    

Упродовж тижня 09 -13 жовтня суди різних інстанцій розглянуть позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 16 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях. Зокрема:

11 жовтня:

  • Центральний апеляційний господарський суд розглядає апеляційну скаргу Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «МЕЛІОР БАНК» на понад 188,0 млн грн (справа №904/3867/21).

Як повідомляв Фонд, посадовими особами ПАТ «МЕЛІОР БАНК» з метою прикриття фінансової неплатоспроможності систематично проводились з грубими порушеннями законодавства операції зі збільшення статутного капіталу банку до мінімально встановленого розміру, необхідного для продовження банківської діяльності станом на 2012 рік. Це було здійснено не за рахунок власних коштів акціонера, як того вимагає законодавство, а фактично – за рахунок кредитних коштів, наданих самим банком фірмам, наближеним до акціонерів ПАТ «МЕЛІОР БАНК». Зокрема, на користь чотирьох компаній було видано кредити на загальну суму 187 млн грн. У подальшому залучені кошти шляхом перерахування через різні компанії були зараховані на рахунок акціонера банку. Тобто, це відбувалось без фактичного надходження коштів на рахунки банку, а виключно за рахунок штучно сформованих активів в балансі.

Крім того, у банку було виявлено факти порушення вимог законодавства України, що регулює боротьбу з легалізацією доходів, отриманих злочинним шляхом.

  • Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду продовжить розгляд касаційної скарги Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ "БАНК "МИХАЙЛІВСЬКИЙ» на 742,6 млн грн (справа №910/11028/20).

Під час виведення з ринку ПАТ "БАНК "МИХАЙЛІВСЬКИЙ» було виявлено, що перед визнанням Банку неплатоспроможним у ньому було здійснено низку махінацій, зокрема: виведення кредитного портфелю шляхом фіктивних проводок, придбання фіктивних прав вимоги на грошові кошти за договорами з продажу «сміттєвих» цінних паперів, видача незабезпечених кредитів фіктивним фірмам тощо. Наслідком численних маніпуляцій у банку стала його неплатоспроможність та нестача активів на понад 2,5 млрд грн порівняно з вимогами його кредиторів.

Наразі на розгляді судів різних інстанцій перебуває 5 позовів Фонду гарантування вкладів до осіб, причетних до доведення до неплатоспроможності ПАТ "БАНК "МИХАЙЛІВСЬКИЙ». Зокрема, на розгляді суду першої інстанції перебуває позов Фонду проти пов’язаних осіб на суму 202,2 млн грн у межах кримінального провадження, фігурантами якого є, зокрема, колишній Голова правління Банку та інші його керівники, що мали вплив на його кредитну політику (справа №757/57484/18-к).

12 жовтня: 

  • Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду продовжить розгляд касаційної скарги Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ "БАНК ФОРУМ" на 1,02 млрд грн (справа №910/635/20).

Як було з’ясовано після початку виведення банку з ринку, колишні посадові особи банку, приймаючи рішення у грудні 2013 року (за кілька місяців до визнання банку неплатоспроможним) про інвестування реальних грошових коштів банку в неліквідні цінні папери емітентами з ознаками фіктивності та незадовільним фінансовим станом, діяли всупереч інтересів ПАТ «БАНК ФОРУМ» та його кредиторів. Такі дії свідчили про неналежне виконання посадовими особами Банку своїх фідуціарних обов’язків у сфері організації господарської діяльності ПАТ «БАНК ФОРУМ».

  • Північний апеляційний господарський суд розгляне апеляційну скаргу Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «КБ "СТАНДАРТ" на 794,2 млн грн (справа №910/15260/18).

Нагадаємо, до визнання банку неплатоспроможним у ньому було здійснено низку операцій з виведення активів. Зокрема, протягом 2013-2014 було здійснено 26 кредитних операцій, що завдали банку багатомільйонних збитків.

В заставу за цими кредитами без жодної перевірки кредитоспроможності позичальників надавалися депозити членів Спостережної ради Банку та інших інсайдерів у неспівмірному розмірі (наприклад, сума виданого кредиту – 30 млн. грн, а розмір депозиту, переданого в заставу, – 300 тис. грн), сформовані за рахунок кредитних коштів самого Банку. Самі боржники були новоствореними суб’єктами господарювання, пов’язаними між собою.

В подальшому ці застави були замінені на сміттєві цінні папери компаній-інсайдерів Банку, заставна вартість яких була безпідставно завищена.

Нагадаємо, кошти, що будуть стягнені з осіб, причетних до виведення активів з банків, спрямовуються на розрахунки з кредиторами цих банків, а також державі за позиками, що були надані у 2014-17 рр. для здійснення гарантованих виплат вкладникам.