Людям з порушення зору Звичайна версія

Позови Фонду до пов’язаних осіб «РЕАЛ БАНКУ» та ще 16 банків - на розгляді судів цього тижня

19.09.2023

ПРЕСРЕЛІЗ   

Цього тижня суди різних інстанцій розглянуть позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 17 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях.

Зокрема:

18 вересня:

  • Вищий антикорупційний суд продовжив розгляд одного з позовів Фонду у кримінальному провадженні проти пов’язаної особи ПАТ "РОДОВІД БАНК" на 800 млн грн (справа № 991/576/22).

Нагадаємо, на сьогодні на розгляді у судах різних інстанцій перебуває кілька позовів Фонду до пов’язаних осіб цього банку. Зокрема, у Шевченківському районному суді м. Києва - позов у справі №757/18214/17 на понад 38,5 млн грн; а у Вищому антикорупційному суді - позов у справі № 991/576/22 на 671,1 млн грн.

  • Вищий антикорупційний суд продовжив розгляд позову Фонду у кримінальному провадженні за справою №991/1684/22 на 5,57 млрд грн, фігурантом якої є колишній Голова правління ПАТ «РЕАЛ БАНК» за низкою звинувачень.

Нагадаємо, під час здійснення процедури ліквідації цього банку було встановлено, що основною причиною його неплатоспроможності стало надання завідомо збиткових для банку кредитів на мільярди гривень компаніям, що входили до групи компаній власника банку С. Курченка - нині підсанкційної особи, оголошеної у міжнародний розшук. Таким чином з Банку було виведено близько 5 млрд грн. 

За виявленими фактами Фонд спрямував низку заяв до правоохоронних органів, що лягли в основу відповідних кримінальних справ. Частину фігурантів оголошено в міжнародний розшук.

Зокрема, крім згаданої справи, на розгляді Вищого антикорупційного суду нині перебуває позов Фонду гарантування вкладів проти власника ПАТ "РЕАЛ БАНК" С. Курченка, який перебуває у міжнародному розшуку, на суму 4,7 млрд грн (справа № 991/6214/22).

19 вересня:

  • Північний апеляційний господарський суд продовжить розглядати апеляційну скаргу за позовом Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «УКРГАЗПРОМБАНК» про стягнення 21,8 млн грн (справа № 910/9948/20).

Як встановлено уже під час виведення цього банку з ринку, напередодні запровадження у ньому тимчасової адміністрації ним проводилось «схемне кредитування» групи компаній для фінансування спільного неіснуючого будівництва на суму 57,6 млн грн. За всіма ознаками, ця схема була застосована саме з метою виведення активів з «Укргазпромбанку». Крім того, у банку використовувались і інші схеми виведення коштів.

Крім вищевказаної справи на стадії апеляційного розгляду перебуває також позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «УКРГАЗПРОМБАНК» у справі №910/10028/20, а 19 червня 2023 р. апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу за ще одним позовом Фонду щодо цього банку - у справі № 910/9944/20. Суд ухвалив рішення на користь Фонду про стягнення збитків в розмірі понад 24,4 млн грн.

20 вересня:

  • Господарський суд Чернігівської області продовжить розгляд по суті позову Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» на 890,5 млн грн (справа № 927/252/21).

Нагадаємо, до визнання неплатоспроможним ПАТ «БАНК «ДЕМАРК» проводив ризикову кредитну політику. Зокрема, упродовж кількох років було укладено десятки подібних між собою кредитних угод на загальну суму близько 1,3 млрд грн. Однотипність оформлених договорів, подібність неліквідного забезпечення, а також неповернення боржниками грошових коштів у передбачені договорами строки мають ознаки шахрайства з фінансовими ресурсами, результатом якого стало завдання значної матеріальної шкоди банку.

Нині на розгляді Верховного Суду перебуває ще один позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ДЕМАРК», за епізодом виведення коштів на суму 434,5 млн грн.

21 вересня:

  • Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду розгляне касаційну скаргу Фонду за позовом до менеджменту ПАТ "БАНК ФОРУМ" на 1,02 млрд грн (справа № 910/635/20).

Як було з’ясовано, колишні посадові особи банку, приймаючи рішення у грудні 2013 року (за кілька місяців до визнання банку неплатоспроможним) про інвестування реальних грошових коштів банку в неліквідні цінні папери емітентами з ознаками фіктивності та незадовільним фінансовим станом, діяли всупереч інтересів ПАТ «БАНК ФОРУМ» та його кредиторів. Такі дії свідчили про неналежне виконання посадовими особами Банку своїх фідуціарних обов’язків у сфері організації господарської діяльності ПАТ «БАНК ФОРУМ».

Нагадаємо, кошти, що будуть стягнені з осіб, причетних до виведення активів збанків, спрямовуються на розрахунки з кредиторами цих банків, а також державі за позиками, що були надані у 2014-17 рр. для здійснення гарантованих виплат вкладникам