Людям з порушення зору Звичайна версія

Верховний Суд підтвердив дію договору поруки за кредитом виданим банком «Форум» на суму більше 30 млн дол.

19.03.2018

ТОВ «Завод «Галичина», яке виступило поручителем за виданим банком «Форум» кредитом ТОВ «Золотий Екватор» на суму більше 30 млн дол, намагалося у судовому порядку визнати договір поруки припиненим. Суди першої та апеляційної інстанцій сприйняли необґрунтовану позицію поручителя з цього питання, але  Верховний Суд, скасувавши рішення судів попередніх інстанцій, підтвердив дію договору поруки. На балансі компанії-поручителя знаходиться значна частина автозаправних станцій, які виступають забезпеченням виконання кредитних зобов’язань ТОВ «Золотий Екватор» перед цим неплатоспроможним банком.

ТОВ «Завод «Галичина» звернувся з судовим позовом (справа № 910/1408/15-г) до ПАТ «Банк Форум» про визнання договору поруки припиненим. Він був укладений з метою забезпечення виконання зобов’язань ТОВ «Золотий Екватор» за кредитним договором, підписаним 29 березня 2013 року між ним та ПАТ «Банк Форум».

Рішеннями судів першої та апеляційної інстанції позовні вимоги ТОВ «Завод «Галичина» були задоволені, а договір поруки припинений. Проте, 06 березня 2018 року Верховний Суд виніс постанову в цій справі, якою змінив рішення судів попередніх інстанцій. Верховний суд визнав договір поруки діючим за виключенням одного чергового платежу, строк виконання якого настав 31 березня 2014 року (зазначений платіж був боржником виконаний в добровільному порядку в липні 2014 року).

Нагадуємо, що в провадженні господарського суду Волинської області знаходиться справа № 903/1291/14 за позовом ПАТ «Банк Форум» до ТОВ «Завод «Галичина» про стягнення 33,16 млн дол. США заборгованості з поручителя за кредитним договором від 29 березня 2013 року боржником за яким є ТОВ «Золотий Екватор». Розгляд зазначеної справи був зупинений до винесення судового рішення про припинення договору поруки.

Вказана постанова Верховного Суду дає всі підстави для отримання позитивного судового рішення про стягнення з поручителя 33,16 млн дол., які будуть скеровані для збільшення рівня задоволення вимог кредиторів банку «Форум».