Людям з порушення зору Звичайна версія

Розрахунки з вкладниками ПАТ "БАНК ФОРУМ"

09.07.2014

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд) продовжує процедуру ліквідації ПАТ "БАНК ФОРУМ" відповідно до постанови Правління Національного банку України від 13.06.2014 № 355 "Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "БАНК ФОРУМ".

 

Відповідно до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" здійснюються виплати відшкодування вкладникам даного банку в межах 200000 грн. за рахунок коштів Фонду. Станом на 8 липня 2014 року за період тимчасової адміністрації та ліквідації ПАТ "БАНК ФОРУМ" більше 55,5 тис. вкладників отримали відшкодування на загальну суму 2 050,3 млн грн, що складає 70% від загальної суми, що підлягає виплаті в межах гарантованого розміру. Виплати тривають через відділення банку-агента Фонду - АТ "УкрСиббанк".

За результатами оцінки активів та зобов’язань ПАТ "БАНК ФОРУМ", яка була проведена в період тимчасової адміністрації встановлено, що сума зобов’язань ПАТ "БАНК ФОРУМ" перед фізичними та юридичними особами перевищує суму ліквідних активів банку. Однією з причин таких фінансових показників була бездіяльність власників істотної участі ПАТ "БАНК ФОРУМ", внаслідок якої завдано шкоди вкладникам та кредиторам банку.

В той же час Фонд та Уповноважена особа Фонду на ліквідацію ПАТ "БАНК ФОРУМ" вживають усіх заходів для збільшення ліквідаційної маси банку. Одним із таких заходів є пред’явлення позову до власників істотної участі в ПАТ "БАНК ФОРУМ" про відшкодування заподіяних збитків.

З метою забезпечення відшкодування збитків ПАТ "БАНК ФОРУМ" Фонд здійснює встановлення інших активів власників істотної участі ПАТ "БАНК ФОРУМ" та вже ініціював накладення арешту на кошти "ЄРНАМІО КОНСАЛТІНГ ЛТД" в сумі 50 000 000, 00 (п’ятдесят мільйонів) доларів США, що знаходяться на рахунку в Національному банку України, на користь ПАТ "БАНК ФОРУМ" для задоволення кредиторських вимог вкладників Банку та Позивача.

Господарський суд міста Києва 27 червня 2014 року наклав арешт на кошти "ЄРНАМІО КОНСАЛТІНГ ЛТД" в сумі 50 000 000, 00 (п’ятдесят мільйонів) доларів США.

Після задоволення позову Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, зазначена сума, а також кошти, отриманні від реалізації активів ПАТ "БАНК ФОРУМ" в процесі ліквідації, будуть спрямовані на виплати вкладникам та іншим кредиторам ПАТ "БАНК ФОРУМ" в черговості, визначені статтею 52 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Довідка

Офіційними даними, що підтверджують статус "ЄРНАМІО КОНСАЛТІНГ ЛТД" (YERNAMIO CONSULTING LTD) та Новинського Вадима Владиславовича як власників істотної участі (пряма та опосередкована участь 98,68% статутного капіталу) в ПУБЛІЧНОМУ АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВІ "БАНК ФОРУМ", є відомості про структуру власності банку/юридичної особи, яка має намір здійснювати банківську діяльність станом на 7 квітня 2014 року, що подаються Банком до НБУ відповідно до вимог Положення про порядок подання відомостей про структуру власності, затвердженого постановою Правління НБУ від 08.09.2011 №306.

Приписами частини четвертої статті 58 Закону України "Про банки і банківську діяльність" (далі - Закон про банки) встановлено, що власники істотної участі зобов’язані вживати своєчасних заходів для запобігання настання неплатоспроможності банку.

Частинами п’ятою та шостою цієї ж статті зазначено, що власники істотної участі, керівники банку (крім керівників відокремлених підрозділів банку) несуть відповідальність за фіктивне банкрутство, доведення до банкрутства або приховування стійкої фінансової неспроможності банку.

Крім того, на власників істотної участі та керівників банку за рішенням суду може бути покладена відповідальність за зобов’язаннями банку в разі віднесення банку з їх вини до категорії неплатоспроможних.

Згідно з частиною першою статті 35 Закону про банки, якою встановлюються вимоги до регулятивного капіталу, банк та кожний власник істотної участі зобов’язані підтримувати норматив достатності (адекватності) регулятивного капіталу банку на рівні, встановленому Національним банком України.

Невжиття власниками істотної участі ("ЄРНАМІО КОНСАЛТІНГ ЛТД" та Новинським Вадимом Владиславовичем) заходів щодо підтримки нормативу достатності (адекватності) регулятивного капіталу ПАТ "БАНК ФОРУМ" призвело до втрати банком платоспроможності та віднесення Національним банком України ПАТ "БАНК ФОРУМ" до категорії неплатоспроможних.

 

Відділ зв’язків з громадськістю

та міжнародними організаціями

[email protected]

(044) 333-35-63