Людям з порушення зору Звичайна версія

Заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Андрій Оленчик взяв участь у круглому столі "Проблемні банки: як зменшити видатки для держави та захистити вкладників"

12.06.2014

11 червня 2014 року заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Андрій Оленчик взяв участь у круглому столі на тему: "Проблемні банки: як зменшити видатки для держави та захистити вкладників", що був організований за ініціативи громадської організації "Ліга фінансового розвитку" за підтримки тижневика "Дзеркало тижня. Україна". На круглому столі також були присутні фахівці фінансового ринку, представники громадських організацій вкладників банків та журналісти.

В ході дискусії Андрій Оленчик зазначив, що основною метою Фонду є забезпечення захисту прав і інтересів вкладників та виведення неплатоспроможних банків з ринку найменш витратним способом. Так, в ході виведення неплатоспроможних банків з ринку та за результатами роботи тимчасової адміністрації було прийнято рішення щодо ліквідації ряду банків з відшкодуванням з боку Фонду коштів фізичних осіб. Також було повідомлено, що стосовно ПАТ"БАНК ФОРУМ", в якому завершується тимчасова адміністрація, ведуться переговори з потенційним інвестором щодо відчуження на користь приймаючого банку частини активів і зобов’язань ПАТ"БАНК ФОРУМ" з подальшою його ліквідацією.

Андрій Оленчик наголосив, що вкладникам не варто хвилюватись, оскільки в будь-якому випадку кошти вкладникам в межах 200 000 грн. будуть виплачені і фінансових ресурсів Фонду достатньо аби забезпечити виконання своїх зобов’язань. У разі виникнення тимчасового дефіциту ліквідності Фонд має право звернутися до Національного банку України за кредитом, крім того, Фонд має право залучати кредити від Кабінету Міністрів України або отримати внесок держави на безповоротній основі. Він також відзначив, що Фонд веде активну співпрацю з Національним банком України та урядом з метою створення і розвитку в Україні системи фінансової безпеки, яка б забезпечувала стабільність фінансового сектору держави і посилила захист прав споживачів фінансових послуг.

Підсумовуючи діяльність Фонду, заступник директора-розпорядника відмітив, що за всю історію існування під управлінням Фонду перебували 44 банки, з яких вкладникам 32 банків Фонд здійснював виплати відшкодування в рамках ліквідації банку, як це було зазначено у старому законодавстві. Робота з рештою 12 банками проводилась відповідно до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", і виплати коштів вкладникам здійснювались, а частині з них будуть здійснюватись, і в період тимчасової адміністрації і під час ліквідації банку. Всього за рахунок коштів Фонду, у тому числі за рахунок коштів цільової позики, Фондом виплачено вкладникам в межах гарантованого розміру відшкодування 7,7 млрд грн.